The Royal Tenenbloms

Japansk snöboll i kruka

Plötsligt händer det, Järntorgets körsbär slår ut och sedan brister alla knoppar på en gång. Som trädgårdsmästare känner du ej hur ont knopparna brister, du har fullt upp. Det är fantastiskt, svettigt och smutsigt på samma gång.

Smutsen är för det mesta en direkt verkan från vår interaktion på jord. Vi älskar jord! På Växtverket har vi en speciell jordblandning som står ut lite i mängden, lättjord typ C. I jorden finns pimpsten.

Pimpsten är en kiselrik bergart  som kontinuerligt framställs i vulkankrater när magma smälter fort och stelnar. Tillsammans med mineraler och grönkompost är lättjord typ C en svårslagen kombination i krukan. Varför?

Jo, jorden håller och buffrar vatten, (d.v.s. minskar vattningstillfällena!), jorden är lätt (typ alltid gött), rötterna får utrymme åt alla håll eftersom jorden är perfekt porös.

Pimpsten är i övrigt så himla bra, sänder långsamt ut näring och ratas av sorgmyggor! Våga tveka Leca och impa med pimpa.

 

Att plantera en buske i en kruka med lättgjord C gör du så här:

Krukskärva i botten ger fritt spelrum för vattnet att rinna igenom. Stående vatten i kruka skapar röta!

Tag försiktigt bort gammal jord runt rötterna

Häll i jord

 

 

Glöm inte att städa!

Ha koll på växtens namn

Såhär ser lättjordsblandningen ut

Se så underbart lätt Lisa hanterar denna gudomliga nypimpade kruka

Allt gott

🌿

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

The Royal Tenenbloms

Göteborgsbaserade Växtverkets trädgårdmedarbetare Emelie skriver om sin kreativa vardag och sitt arbete i trädgårdshandeln. En blogg som riktar sig mot odling på liten yta, krukväxter och allt som hör växtsäsongen och stadsliv till.

Mest lästa

  1. Trädgården i Garden festival
  2. Ljuva Dahlia
  3. Nya gröna fingrar i bloggen!
  4. Beskära Dr Westerlund
  5. Plocka frukt och bär!