The Royal Tenenbloms

Plocka frukt och bär!

Hej!
För oss i stan som drömmer om att kunna göra egen äppelmos eller bara plocka bär i naturen istället för i matbutiken har jag lite tips!

Runt om i Göteborg finns något som kallas fruktlundar, dessa platser har skapats för att kunna skapa en stadsnära odling som är till för alla. Plocka gärna frukt eller bär men hamstra inte för mycket, fler vill kunna plocka.

Jag har besökt en fruktlund som ligger i Slottsskogen, nära Slottsskogsvallen. Denna oas är relativt nyplanterad och därför är träden ännu inte jättestora. Men förrförra året fanns det plommon i mängder. När jag var där igår såg jag en hel del örter och två Kvittenträd med mängder av frukt. Dock fortfarande stenhård men som jag läst mig till verkar de gå att få att eftermogna hemma.

Då kanske ni tänker, Kvitten, va ska en göra med den konstiga frukt?!?

Det vanligaste är att göra marmelad men den går även att ha i matlagning.

Googla loss så ser ni!

För er som bor eller vill åka till andra stadsdelar för att besöka dessa fruktlundar finns en lista på Göteborgs stads hemsida. Här har ni en länk:

 

http://goteborg.se/wps/portal/start/kultur-och-fritid/fritid-och-natur/parker-lekplatser/parker–planteringar/fruktlundar/hitta-fruktlundar/!ut/p/z1/04_Sj9CPykssy0xPLMnMz0vMAfIjo8ziQw0NAi2cDB0NDAzdDQwczULdvcxMfQ3cnUz1wwkpiAJKG-AAjgb6kUD95vEmRu4Ghl4mht4WZk7mBo4-3s7GZt7mruaupvrB-lH6UcWpRWWZyakllQWp-pFa-gW5EVUhjoqKACPRMpQ!/dz/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/

 

Jag vill även tipsa om hemsidan: http://www.fruktkartan.se/

Här kan ni se vilka fruktträd eller buskar mm som är okej att plocka från.

Detta kan va bra om är på utflykt och vill finna ätbart på vägen. Kartan visar ställen över hela Sverige så  glöm inte att klicka in där om ni är på tur i olika dela av Sverige.

 

Ut i solen med er!
Emelie

Kolla in hur bina jobbar!

Kvittenfrukt i Slottskogen!

Kommentera
  1. {{comment.comment_author}}

The Royal Tenenbloms

Göteborgsbaserade Växtverkets trädgårdmedarbetare Emelie skriver om sin kreativa vardag och sitt arbete i trädgårdshandeln. En blogg som riktar sig mot odling på liten yta, krukväxter och allt som hör växtsäsongen och stadsliv till.

Mest lästa

  1. Trädgården i Garden festival
  2. Ljuva Dahlia
  3. Nya gröna fingrar i bloggen!
  4. Beskära Dr Westerlund
  5. Plocka frukt och bär!