Yogastaden

Första gången jag träffade Anayah var på en utbildning på Hagabadet. Vi dansade, yogade, och diskuterade med andra lärare. Energin från denna härliga person märktes tydligt. En sån vänlighet, kärlek, värme och respekt. Vi klickade direkt!

Det är inte bara yoga som fyller Anayahs liv. Det är en hel del andra spännande grejer. En sann estet. Välkommen att läsa vår spännande intervju!

Hej Anayah! När / vart gick du på din allra första yogaklass? Hur kändes det?

Minns inte riktigt när jag hade min första klass men måste varit i Norrköping eller Linköping.  Jag har en dansbakgrund då jag började redan vid 3 års ålder med balett, det ligger i släkten med dans, flera generationer bakom familjen inom dans och musik. När jag blev omkring 22 år så skadade jag ryggen och kunde inte fortsätta. Istället fastnade jag för Hatha yoga.. direkt efter jag skadat mig så återhämtade jag mig genom yoga och har sedan fortsatt tills idag. Att jag fastnade för Hatha Yoga var för att connecta och bli medveten om sina chakran osv.. att tona in sig och connecta med universum, en fin lära precis som min gamla Tai Ji-lärare lärde mig, om hur man botar huvudvärk genom att söka upp smärtan i kroppen. Ja, så genom dans o Tai ji så kände jag att yogan var en naturlig övergång i livet.. Yogan har alltid varit en fin återhämtning när kroppen varit trött eller sjuk men framför allt att bara kunna balansera, hålla lugnet inom sig.

Vilken/vilka yogaformer lär du ut?

Kundalini Yoga ligger mig väldigt nära och passade in på den spirituella delen som jag kände saknades för mig, att ha en helhet. Men jag undervisar  i fasta klasser  i Kundalini, Hatha samt även GONG BAD men även Yin och Restorative samt Sculpt, Heart beat, en blandning av Yoga och dans med vikter, andra mer rytmiskt. 

Eftersom jag  började så tidigt med dansen och  redan som 13 åring att undervisa själv, turnerade/uppträdde runt om i Sverige i dans  så känns det som det  var ett naturlig övergång till Yogans värld, kommer ihåg att jag var djupt överraskad av Yogans alla fördelar och att faktiskt skapa en medvetenhet som har varit så bortkopplad i samhället och yogan öppnar upp en som en vacker blomma om man använder det på rätt sätt, läran av sig själv och att connecta med alltet.. Jag började tidigt med att av doktrinerna mig från samhällets normer redan som 12 åring och yogan har hjälpt mig med många fina insikter.

Genom Yogan kring 2003-2004 när jag började gå in mer djupt så kände det som den spirituella delen kickade in, allt föll på plats. Precis det jag behövde för välmående, att lära mig om jaget och mina upplevelser i livet, vad som är vad etc.

Varför är yoga viktigt?

Det är för mig återhämtning, inte bara mig själv utan om alla skulle kunna landa in i sig själva och se och vara medveten så skulle nog världen se lite annorlunda ut. Om alla strävar efter inre lugnet och att veta vem man är, känna sig själv inifrån vilket vi borde få lära oss redan när vi börjar skolan. Att veta om sin natur och skapa en harmoni på alla områden, men också att det gör en till en bättre människa mer hamornisk och accepterande. Att våga flöda, ride the wave,  livets våg.

Berätta om din musik och livet som artist!

Jag och musiken.. ja likadant med den jag började som 5 åring men jag har nedsatt hörsel och vågade aldrig satsa, men musiken tog tag i mig och förde mig så jag har bara fortsatt.. idag arbetar jag, spelar Gong Bad fyra dagar i veckan, ibland mer, sedan så jobbar jag internationellt som artist med producenter världen över. Solo började jag kring 2008 och har några singlar, vinyler och album ute, har ett fint team både i Spanien, Switzerland och Ghana med fin support. 

Släppte ett album som heter FLOWERS IN JAH GARDEN, har gjort det så att ett barn kan förstå språkmässigt väldigt enkelt på många plan.. Men ja, albumet kom precis under covid. Vi skulle ut på turné men det hann vi ju inte… sen har vi precis nyligen släppt en samlingsvinyl med olika artister med mitt team Good Over Evil i Spanien. Arbetar även med en god vän här i Sverige The Key Records. Jag har ganska egen stil  och handlar mycket om själens utvecklande. För mig handlar det bara om att skapa vidare, både i musiken, bildkonst och i textil – med mina Yoga-illustrationer och tidigare mer utav kläder men även med Yogan att alltid hålla det igång och sprida kärleken och värme och ja, hålla kreativiteten vid liv.

Du spelar Gong, berätta!

Ja, jag jobbar med sound healing och genom min Gong så kan jag hjälpa andra i att slappna av och guidar genom läkande vibrationer. Jag använder mig även utav rainstick-bjällror, klockor, ja olika instrument som kompletterar fint med Gongen som är ursprungs-instrumentet. Det är ett fint och själsligt instrument som läker på cellnivå och får en att bli väldigt lugn och avslappnad. Det känns som gongen kallade på mig.. Använder mig även utav yantra-mediationer som arbetar både med röst och gitarr.

Du planerar en stor resa framöver?

Resan.. Ja det handlar om min inre resa som blir själ-utvecklande, tillbaka till Moder Jord… bara ta sig tid till mig själv,  göra allt det som jag inte hunnit annars som halkar efter. Ja det är ett nytt avtramp i livet och känns spännande. Vi får se hur det utvecklar sig.

Vad har du för tips till en som är nybörjare i yoga?

Ha inte bråttom, ha tålamod. Lär dig andas korrekt är det första. Steget mot läkning och klarhet.  Många kanske inte tror det men det är ju faktiskt vårt livselixir andning -pranayama – som balanserar upp oss och gör att vi håller friska lungor och tar bort toxiner.. Så genom andning kommer du lära dig att pausa. 

Favorit- asana?

Garudasana – Eagle Pose. Den är väldigt kraftfull när man går in med sitt tredje öga och mediterar på ett mantra genom att fokusera under längre tid. Den öppnar upp väldigt fint för det universala kunskapen. Att få connecta och bara få vara allt på en gång fylld med ljusets universala lykta som öppnar upp med kunskapen i alla tider att se allt från en annan dimension…

Favorit-yogamatta?

Gräset, naturen under eller en enkel filt… eller kanske t.o.m. så lyxigt som en ullmatta. Har inte koll på alla märken där ute men korkmattorna verkar fina.

Tack så jättemycket för en fin intervju, Anayah!

Tack så mycket! ❤

http://www.anayahrootslevi.com

http://www.urbicastudio.com

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

Burner-huset i Göteborg

I Göteborgs älv, strax bortom Röda Sten, ligger Nya Varvet.
Området har en speciell plats i mitt hjärta, det var där jag hade mitt allra första arbete.
På hotellet som numera heter Dockyard Hotel, jobbade jag i frukostrestaurangen och städade sedan rummen i de gamla byggnaderna. 16 år gammal, orutinerad och trött. Men det var en fin första arbetsplats. Jag samåkte från hemmet i Åsa med min morbror som jobbade som målare där.

Bortom båtvarvet ligger en udde, med en liten strand och klippor där fiskare brukar stå och kasta efter havsöring när våren kommer.
På kullen ovanför stranden ligger ett berg med högt gräs och blommor. Där uppenbarar sig en röd liten stuga.
Sommaren 2020 tog yogaläraren och entreprenören Jaandrée Borelius tillsammans med några likasinnade chansen att få ta del av denna lilla byggnad för att skapa något vackert. En plats för personer att mötas, skapa glädje, genom yoga, dans, konst m.m.
Jag har fått äran att åka och hälsa på Jaandrée och Burner-huset!
En mysig promenad från spårvagnshållplatsen Nya varvsallén, tar mig ner till vattnet.

Kanske har du hört talas om ”Burning man”? Ett evenemang som startades 1986 av amerikanerna Larry Harvey och Jerry James. 
Det var i San Fransisco, på stranden ”Baker Beach” som dessa personer improviserade en figur av trä, släpade ner den till stranden, tände eld på den, då ett gäng nyfikna människor samlades runt. Då visste de inte att det senare skulle bli ett fenomen över hela världen.
Burning man- community är en grupp av människor som skapar platser för möten, kreativitet, öppenhet och trygghet. Ett community där du är välkommen precis som du är.
Det finns inget speciellt du måste göra, eller bidra med, utan det är helt enkelt en plats där du bara får vara, och möta andra människor.

Elden representerar ”the cleansing of fire” och min teori är att det är som att borsta bort allt det yttre, som karriär, pengar, status och sådant. Allt tvättas bort, och där möts vi, precis som dom vi är, utan något som definierar oss.
Grundarna Harvey och James skrev ner 10 principer att tänka på som ”Burner”, för att minnas communitys etik och kultur.

Radical Inclusion
Anyone may be a part of Burning Man. We welcome and respect the stranger. No prerequisites exist for participation in our community.

Gifting
Burning Man is devoted to acts of gift giving. The value of a gift is unconditional. Gifting does not contemplate a return or an exchange for something of equal value.

Decommodification
In order to preserve the spirit of gifting, our community seeks to create social environments that are unmediated by commercial sponsorships, transactions, or advertising. We stand ready to protect our culture from such exploitation. We resist the substitution of consumption for participatory experience.

Radical Self-reliance
Burning Man encourages the individual to discover, exercise and rely on their inner resources.

Radical Self-expression
Radical self-expression arises from the unique gifts of the individual. No one other than the individual or a collaborating group can determine its content. It is offered as a gift to others. In this spirit, the giver should respect the rights and liberties of the recipient.

Communal Effort
Our community values creative cooperation and collaboration. We strive to produce, promote and protect social networks, public spaces, works of art, and methods of communication that support such interaction.

Civic Responsibility
We value civil society. Community members who organize events should assume responsibility for public welfare and endeavor to communicate civic responsibilities to participants. They must also assume responsibility for conducting events in accordance with local, state and federal laws.

Leaving No Trace
Our community respects the environment. We are committed to leaving no physical trace of our activities wherever we gather. We clean up after ourselves and endeavor, whenever possible, to leave such places in a better state than when we found them.

Participation
Our community is committed to a radically participatory ethic. We believe that transformative change, whether in the individual or in society, can occur only through the medium of deeply personal participation. We achieve being through doing. Everyone is invited to work. Everyone is invited to play. We make the world real through actions that open the heart.

Immediacy
Immediate experience is, in many ways, the most important touchstone of value in our culture. We seek to overcome barriers that stand between us and a recognition of our inner selves, the reality of those around us, participation in society, and contact with a natural world exceeding human powers. No idea can substitute for this experience.

Källa; burningman.org

Jaandrée berättar entusiastiskt om alla möten, kärlek och värme som skapas i detta community.
Öppenhet, trygghet och ingen som dömer någon. Det är inte alltid ett event, utan även en plats att bara ses och hänga på. Som en fritidsgård för vuxna.

– Hittills har det anordnats events som shibari, tantra-workshops, kirtan, music-jam, circleing, sy-kvällar, film-kvällar, fixar-häng och ”leave no trace”-häng, som börjar med att vi gör gott för andra och naturen, och därefter gör gott för oss själva och varandra!
Det är även regelbundna yogaklasser och sober-rave, som är ecstatic dance då alla möts för att röra sig i ett nyktert space där hela du är välkommen! I alla dina uttryck, läten, rörelser och känslor!

Jaandrée berättar vidare att de kommer fortsätta med olika workshops och häng flera dagar i veckan.

– Det som är klart och i rullning sedan i januari är ”epic tuesdays” som är yogaklass och sober-rave varje tisdag och circleling på onsdagar.
Alla som är medlemmar med huskort – som är en slags nyckel – har möjlighet att hosta olika events och workshops i huset.

Burner-communityt ägs inte utav någon. Det finns ingen chef eller styrelse, alla är med och bestämmer.
För att ha en nyckel till huset får du betala en avgift, och pengar som dras in via event som yoga-klasser och annat går till hyran av huset och till Burner-husets kassa, som finansierar nya events.

Vill du läsa mer om Jaandrée så finns en artikel på Yogastaden – Månadens yogalärare i April. Vill du veta mera om Burner-huset i Göteborg är du välkommen att kontakta Jaandrée!

Insta; wholesome.aliveyoga & yoniversexplained

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

Huvudstående part 1

En dag för 7 år sedan bestämde jag mig för att lära mig stå på huvudet.
Orsaken till det är lite löjlig, jag tyckte det verkade coolt, okej? 😉
I vilket fall, så visade det sig vara så mycket mer.

Salamba Sirsasana är sanskrit-namnet för Huvudstående och betyder egentligen Supported headstand. Positionen kallas också för ”King of all asanas”.
För att bryta ner ordet;
”SA” = med
”ALAMBA” = support
”SIRSA” = huvud
”ASANA” = position

Att stå på huvudet, är som att vända upp och ner på världen, samtidigt som huvudet får en typ av massage.
Jag får en känsla av att jag nollställer allt, nollställer livet, när jag stannar en stund där. Älskar både att titta, och att blunda i positionen. Känna styrkan och balansen.
Huvudstående sägs öka kreativiteten och en rad andra fördelar, men också saker du bör tänka på.

Fördelar

Lugnar hjärnan och hjälper mot stress och mild depression

Stimulerar hypofysen

Ökar styrkan i armar, ben och ryggrad

Ökar styrkan i lungorna

Stärker de abdominiala organen

Hjälper matsmältningen

Hjälper att lätta klimakterie-symptom

Terapeutiskt för astma, infertilitet, insomnia, och bihåleinflammation

Kontraindikationer/var extra försiktig om du har..

Ryggskada

Huvudvärk

Hjärtproblem

Högt blodtryck

Menstruation

Nackskada

Lågt blodtryck

Graviditet. (Om du redan praktiserar denna positionen så kan du fortsätta. Men starta inte från början med denna positionen om du är gravid.)

Salamba Sirsasana är en utmanade position. Lär dig under uppsyn av en erfaren lärare.

Jag började med att stå nära väggen. Att vara rädd för att ramla i början är ju helt naturligt, vi vill ju inte skada oss. Så att veta att väggen finns där att landa med benen mot, känns som en trygghet.

Min väg upp till Salamba Sirsasana!

1. Sätt dig på knä på yogamattan med underarmarna i underlaget. Håll om dina armbågar. Där mäter du avståndet för hur långt isär du ska placera dina armbågar.

2. Knäpp dina händer. Inte helt stängda, inte heller helt öppna, utan som att du har en luftbubbla inuti händerna.
Nu har du skapat som en triangel av armbågar + knäppta händer på mattan.

3. Lägg ner huvudet i mattan, mot dina knäppta händer. Inte toppen av huvudet i golvet – utan fontanellen – området ovanför pannan.

4. Lyft dina knän.
Om du gungar försiktigt fram och tillbaka så känner du att du kan ta emot kroppens gungande vikt, med dina knäppta händer.

5. Börja långsamt gå framåt med fötterna, mot ansiktet.

6. Aktivera hela bålen, spänn magen och lyft bägge benen samtidigt, med böjda knän.
Långsamt upp, och ett lugnt andetag. Hitta ”drishti” – en punkt där du fokuserar blicken. Du pressar ben ihop, fötter ihop, höfter ihop.

7. Långsamt tillbaka ner, böjda knän. Samma väg som du kom upp.

8. Vila alltid i Balasana – Barnets position, innan du kommer tillbaka till ”ordinary reality”.

När du blivit trygg i Huvudstående kan du börja leka mera med benen. Core-styrka(mage & rygg) är väldigt viktigt för att vara stadig och trygg i denna asana.

”Salamba Sirsasana med playful legs” – Hallifornia, Varberg, 2019.

Källor; yogajournal.com

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}
Våren är på gång! En bit in i April och denna månaden har jag fått äran att ställa frågor till min vackra kollega på Hagabadet – Jaandrée! – En så spännande varelse med många järn i elden, som jag gärna vill veta mera om och lära känna bättre. Det är en mystisk värme denna kvinnan bär på, och det känns att det är kärlek.

Hej Jaandrée! Hur är läget och vad gör du om dagarna?

– Hej! Livet är som ett Kinderägg, alldeles smarrigt, mjukt och smältigt, fyllt av positiva överraskningar, kärlek och energi!
Jag lever min dröm sedan 1,5 år tillbaka och är så enormt tacksam för att jag vågade släppa taget och våga ta klev ut för att leva mitt liv fullt ut, att vara hela mig, i alla aspekter. Idag arbetar jag med s.k. soulcoaching, i form av Tantra terapi, Bodywork, breathwork, yoga, samtal och meditationer. Jag lever på att följa min livsväg av att genom mitt sätt att vara inspirera och/eller trigga andra att se över sina liv och hur de lever resp. Vill leva.
Jag skapar och samskapar space för att öppna upp för helande, för att mötas i närvaro och i autenticitet. Jag möjliggör platser för att se igenom all bullshit vi matats med sedan barnsben och ofta fortsätter mata oss själva med i vuxen ålder.
Vi kan säga att jag påminner människor om att se djupare in, om att se bortom de en tycker sig förnimma, tro och veta. Vet att det kan låta klyschigt, men, jag tror att jag stöttar folk i att hitta hem, till sitt hjärta för att följa sin självs längtan och väg, att leva livets dans i ett kärleks flow.
Så jag lever helt enkelt som jag lär, fullt ut, i öppenhet, nyfikenhet och kärlek. Jag lever som ett moget barn!
ps, har precis startat en maaaagisk podd och radioprogram med min gudinnesyster Hanna, kolla in! Yoniversexplained på Spotify!

När / vart gick du på din allra första yogaklass? Hur kändes det?

– Jag var på var på gymmet ”Fysiken”, en rätt lugn och meditativ klass. Jag stod inte ut, mitt dåvarande ”göra-göra”-mind kunde inte vara stilla, klassen kändes som slöseri på tid.
Tillfället efter, hände något, jag var på en yogaklass där jag var tvungen att vara helt på tårna, fullkomligt närvarande och använda både smidighet och styrka, det var en enormt fysisk klass och helt plötsligt försvann tid och rum. Jag svettades som en galning, tyckte det var fysiskt ansträngande och rädslan att misslyckas gjorde att jag var helt absorberad i fokus. Samtidigt kände jag mig helt utspejsad, utsmetad och i zen. För första gången ever var jag inte i huvudet, jag tänkte inte alls. Känslan var enormt skön, och jag är så tacksam för att även fysisk krävande yoga finns, utan den hade jag kanske inte kommit dit jag är idag, då jag vid den tidpunkten i mitt liv behövde fysisk träning för att känna att tiden var värld att lägga.
Så hitta din form, ditt sätt att yoga på, oavsett anledning till att börja, så kommer det att ge dig precis det du behöver.

Vilken/vilka yogaformer lär du ut?

Jag lär ut allt ifrån Kundalini-yoga, till yin-yoga och Hatha-yoga. Framförallt älskar jag att bjuda på min egenkomponerade samskapelse i form av ett förkroppsligat flöde, där pranayam, mantran, asanas, mudras, meditation och flöden får mötas fritt!

Vad är skillnaden mellan Yoga och Tantra?

– Well, Hatha-Yoga och Tantra, precis som Taoism har samma grund, alla tre utgår från en villkorslös kärlek, en tanke om alltings enhet och sammanvävning, om att var och en av oss sitter på sanningen, att vi är vår egen Guru, om vi kan komma bortom all conditioning samhälle, kultur, familj, ja, världen byggt på oss.
Tantra och Yoga handlar om att släppa din livsenergi fri, om att låta den flöda, expandera, om att leva i balans och vara helt i närvaro i din egen energi och i hur den samverkar med andras.
Vad är då skillnaden, Tantra arbetar med andetag, rörelse, ljud, närvaro och autenticitet som nycklar,
Både i det subtila, i medvetenhet och hållande, som i det väldigt expansiva, transformation. Tantra omfamnar hela dig, allt från sexualitet, till fullkomlig inåtvändhet.
Det handlar om att leva fullt ut, i närvaro.

Vad har du för tips till en som är nybörjare?

– Pröva. Olika, som ett barn, hungrigt, öppet och nyfiket!
Det finns så många olika yogasorter, yogalärare och sammanhang. Är helt hundra på att det finns en plats för alla inom yogan!
Våga möta dig själv bortom allt du tror dig vara, bortom prestation och krav, ge dig själv en paus att andas, att känna in din kropp, att vara med dig själv.

Berätta om Burner-huset!

– Åhhh, Burner-huset Eldsjäl, är min och flera magiska vänners samskapelse!
Ett litet rött hus vid nya varvet som vi har som samlingslokal för olika aktiviteter som yoga, dans, filmkvällar, spontanhäng, cirklar, matlagning, mys, byggande, meditationer, ja allt som får ens själ att dansa!
Och så har vi två stränder, eldstäder och en magisk dansglänta precis i mynningen av Göteborgs hamn!
Kom och ta del av all magi där,
Jag håller bl.a. yoga och ”Sober Rave” (free flow dans), varje tisdag!

Du har rest en del till Koh Phangan, vad gjorde du där?

– När jag reste till Koh Phangan för första gången, gav jag mig själv min första resa som var enbart för mig, en resa där jag på ett sätt ”tog död” på min dåvarande identitet av att ”vara genom att prestera”, att ”vara genom att ha allt planerat och ha kontroll”. Jag gav mig ut för min egen skull, utan planer, släppte all trygghet, alla rutiner, allt jag älskade.
På Koh phangan mötte jag för första gången mig själv i ett sammanhang där jag fick lov att vara mig själv fullt ut, där jag kunde vara hela mig, utan att ifrågasättas, där jag var uppskattad för min öppenhet, kramighet och närvaro.
Det kändes som att komma hem.
På Koh Phangan fick jag möta andra som var mer som jag. Jag mötte Tantra, Yoga, Plantmedicin m.m. på riktigt och blev alldeles uppfylld.
Sedan dess åker jag dit några månader per år och har fått nära vänner, en familj världen över.

Favorit- asana?

– Jag är extremt förtjust i Pincha Matsyendrasana/”Skorpionen”.
Det känns som att den låter världen vändas upp och ner samtidigt som jag blir tyngdlös, flödande och stark på samma gång. Sedan så är Supine Heartopener också en favorit, där en får smälta ner med bröstkorg, eller hela kroppens framsida helt utsmetad, öppen och mottaglig.

Favorit-yogamatta?

Pu-Ecogrip Fatima, från ”Vackra liv”  – En helt magisk matta då den både är extremt bra att yoga på; fast grepp, men ändå mjuk, sjukt snygg och vegansk!! Kan inte bli bättre. Alla Gabbis (”Vackra Liv”) -mattor är helt underbara!
Jag har länge letat efter en matta som framför allt är bra för mig som ibland yogar så att jag svettas rejält, då vill jag ju inte halka! Dessutom har jag efter en lång tid med fotbollsträning rätt trasiga knän, då är mjukheten i Gabbis mattor sååå skön.

Tack så mycket Jaandré!

insta: yoniversexplained och wholesoma.aliveyoga

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

MAMMA-MEDITATION

När jag var gravid fick jag känslan av att börja förlora kontrollen. När min son föddes kände jag att Nu, har jag förlorat kontrollen.
Jag kommer ständigt vara orolig, för det viktigaste jag har i livet nu, är min son.
Det får inte hända honom något illa, inte heller mig.

Alla dessa naturliga mamma-känslor som kommer. Å allt jobb på det.
Snacka om att parenting sliter ut en. Detta är faktiskt sant – sen jag fick barn känner jag mig plötsligt 10 år äldre.
Den konstanta känslan av att aldrig vara riktigt utvilad.
Mamas & papas- you know what Im talking about.

Så, innan min son föddes bestämde jag mig för att, trots att jag skulle bli mamma – aldrig fick förlora mig själv.
Men vad innebär det?
För vissa är det kanske att inte sluta sminka sig, köpa nya kläder och ta hand om sitt yttre, och lägenheten/huset.
Men det är inte det jag menar. Det jag menar är känslan. Känslan jag hade förr, när det bara var jag. Mig, själv.
Känslan, och vetskapen, om vem jag är. När jag inte har någon, eller något annat runtomkring mig.
Min kärna.
My ground -mind.
Utan alla mamma-sysslor, tankar, och oro.
Att landa i jag-et, och finna harmoni där.
Dessa stunder av meditation/yoga, påverkar inte bara i den stunden i sig. Det påverkar resten av dagen. Å återigen tackar jag de högre makterna, universum, gud, eller vad du vill kalla det- att jag hittade till yogan.
My inner peace.

Om du som läser känner att du behöver detta. Det kräver inte en massa svåra yogaposotioner. Nej. Denna typen av praktik startar när du bara sätter dig ner bekvämt, sluter ögonen, slappnar av i ansiktet, å fokuserar på din andning. Tillåter dig själv släppa allt annat för en liten stund. Om du har problem med att slappna av i tanken så kan du t.ex. tänka ett mantra. Tänk ”SAAAAT” när du andas in, ”NAAAM” när du andas ut. Sat Nam betyder ”Jag är sann i mig själv”. Eller försök tänka, ingenting. För du vet, i tystnaden kommer svaren 😉


You got it all within you.
Du sitter själv på alla verktyg, för att kunna komma hem till dig själv, din vackra själ.
Som är och förblir, du.

1 kommentar
 1. {{comment.comment_author}}

Längtan till kärleken på Samui

Vissa av er som läser känner mig, vissa av er kanske inte gör det. Oavsett så är ni alla såklart lika varmt välkomna hit till min lilla oas på Yogastaden. Nu kommer ett mer personligt inlägg, för att ni ska få lära känna mig lite bättre. Det handlar om mitt förhållande, min pojkvän/pappan till min son, nere i Thailand.

Sommaren 2017 reste jag iväg. Jag hade nyss kommit ur ett 7 år långt förhållande och kände att jag behövde upptäcka mig själv på resande fot alldeles ensam.
Sedan jag 2013 besökte de thailändska öarna Koh Samui, Koh Phangan och Koh Tao så har min själ och kropp bara landat i en slags frid så fort jag satt min fot på dessa ställen. Jag minns första gången jag landade på Samui och fick en känsla av hem. Inte visste jag då att det var där pappan till mitt kommande barn bodde..

Det blev ett händelserik resa och jag träffade på så många nya vänner och upplevelser. Jag träffade även honom för första gången. Kai. En thai beachboy, born and raised på Koh Samui, som jag först trodde var så mycket yngre än mig och oseriös.. mycket skoj och skratt.. men som visade sig ha ett djup och en historia som var så total olik min, men kemin och förståelsen mellan oss är total.
Han jobbade på stället där jag bodde, och kände några thais som jag träffat där tidigare.

Senare samma år, på julafton 2017 satt jag ensam på Landvetter Flygplats igen.
Det var denna resan det blev vi officiellt. Nyårsafton var magisk. Han jobbade såklart, och jag fick hjälpa till att servera chang till glada nyårsfirare på haad Chaweng som var fyllt av sprakande färger och ljus och tusentals glada människor. Jag hade tidigare på dagen sagt att jag ville ha en puss på tolvslaget. Det började närma sig och han blandade drinkar och servade människor med tusen saker i händerna samtidigt och jag kunde verkligen se stressen. Såklart han inte hade tid att pussa mig. Han hade säkert glömt det dessutom. Jag satte mig ner på betong-trappan bredvid min kompis och beskådade allt som hände. Nedräkningen började 10, 9, 8… Jag kände mig lite pinsam som hade bett om pussen när den inte skulle bli av… 7, 6, 5… Jag gjorde mig redo att krama och skåla med min kompis istället… 4, 3, 2… Jag sneglade mot Kai, som plötsligt bara släpper allt han har i händerna och skuttar, nästan flyger, upp till mig och vi kysser varandra 00:00 och fyrverkerier täcker himlen över stranden på Koh Samui och ja… livet kunde inte bli vackrare kände jag.
Han jobbade till 8 på morgonen. Ändå hade vi en fantastisk första dag på året. 1 januari 2018. Vi drog iväg på motorcykeln runt Samui och åt mat på små lokala hak. Besökte flera tempel.
Bara hängde på stränder och pratade, om allt… våra kulturskillnader, uppväxt, skolan, våra familjer, vänner, hur vi formats, drömmar om framtiden, och allt och inget…
Om några dagar skulle jag åka till andra sidan Thailand, med båt till Surat thani, buss till Krabi och vidare ner till Koh Lanta där min mamma jobbade på svenska skolan. Det var magiskt att möta upp henne där, men efter en vecka ville jag verkligen åka tillbaka till Kai.
En lång resa tillbaka till Samui.
Han tog ledigt från jobbet i några dagar och vi tog båten över till Koh Phangan.
Det var där lille baby blev till.

2 veckor efter att jag kommit hem till Göteborg igen skulle jag ut och äta i Majorna på Red Lion med min pappa.
Jag kände mig lite konstig. Det var något som inte var som vanligt i kroppen och i mindset. TÄNK om jag är gravid?!
I vanliga fall tar jag någon god öl när jag och pappa är ute på middag. Men den kvällen valde jag vatten.
Redan då, i mitt undermedvetna, så visste jag att det är en själ som är påväg.
Morgonen efter gick jag inte och kissade när jag vaknade. Istället sprang jag ner till Ica i Hängmattan och hängde på låset.
”Var är graviditets-testen?!” Ropade jag på killen som kom och låste upp dörrarna.
Han såg chockad och stressad ut. ”Där!!!!”

Jag satt hemma på badrumsgolvet med testet i min hand. En glad smiley.
Utan att tänka ringde jag upp Kai på videosamtal sekunden efter jag sett svaret. Vi satt och stirrade på varandra. Han började le. Han blev glad. Jag var också glad. Men vad sjukt detta är. Vad ska hända nu? Ska jag vara gravid? Ska jag få barn?
Ja det ska jag.
Jag visste redan inom mig att detta är bestämt. Såhär kommer det bli nu. Jag är redo, och jag vill detta. Oavsett hur framtiden med Kai kommer se ut. Jag är redo att visa världen för någon annan, och det kommer bli så jävla fantastiskt. Denna babyn ska med på min resa.

Graviditeten var bra. Riktigt bra.
I månad 5 arrangerade jag min första yogaresa, en vecka i Spanien. Åkte därefter hem i några dagar för att sedan åka ner till Kai på Samui och vara där månad 6 och 7, innan jag på sista möjliga dag var tvungen att flyga hem pga SÅ gravid.
Jag gick en 200timmars Vinyasayoga lärarutbildning i Lamai.
Jag klättrade i vattenfall, körde motorcykel, gick på thaiboxning.
En riktig dröm-graviditet måste jag ändå säga.
Innan förlossningen var allt inte optimalt, Kai var inte i Sverige, och jag fick panik. Baby fick komma ut via snitt den 3 oktober 2018. Det var den bästa dagen i mitt liv.

När Otto Siam fyllde 4 månader åkte vi ner till Samui och han fick träffa sin pappa för första gången. Kai tog honom snabbt i sina armar när vi sågs och efter bara några minuter så somnade O-S i sin pappas famn.
Den resan ägnades mycket åt att hälsa på alla i Kais familj och släkt. Alla ville träffa lille falang-bebisen. Några dagar på Koh Tao hann vi också med och jag fick instruera yoga på Baan Talay nere vid Chalok, på ett berg på södra Koh Tao.

När O-S var 9 månader så kom Kai till Göteborg. Första gången han reste utanför Thailand, reste han alltså hela vägen till Göteborg. Å han tyckte det var så häftigt.
I början skrattade jag av bara synen på HONOM gåendes i Fiskehamnen, som blev vår första promenad tidigt samma morgon han kom hit.
Han som jag är van att se på stranden och i djungel, går nu här med jeans och hoodie i FISKEHAMNEN😂
Vi promenerade i Botaniska, Röda sten, tog en sväng till Sisjön, Slottskogen, en tur bort mot östra delarna, vi tränade thaiboxning och yoga, men mest fokuserade på bebis-mys..

När vi skulle åka ner till Samui nästa gång för att vi skulle gifta oss och försöka ta med Kai permanent till Sverige så en vecka innan vi skulle åka så avrådde UD pga coronapandemin. Det var precis 1 år sedan nu. Sedan dess har vi bara skjutit fram och skjutit fram allting.

Här är vi nu.
Men vi kämpar, och längtar tills dagen vi kommer ses igen.
Om det är sann kärlek, så klarar vi allt, right?

4 Kommentarer
 1. {{comment.comment_author}}
Första gången jag träffade Sandra var på Hagabadet Drottningtorget. När jag kom in i salen känner jag in energin direkt. Det jag tycker är viktigast när jag kommer in till klass är att känna en vänlighet från läraren, och det gjorde jag direkt med Sandra. Snäll, lugn, trygg och glad. Inspirerande. Sådant gör att jag kan njuta och göra mitt bästa för mig på en yogaklass. Läraren, tillsammans med yogisarna, skapar atmosfären. Lyllos mig som jobbar på samma arbetsplats som denna härliga tjej, och som får intervjua henne som min första ”Månadens yogalärare”!

Hej Sandra! Hur är läget och vad gör du om dagarna?

Hej!
Läget är bara bra med mig. Vad kul att få prata med dig om yoga!
Mina dagar är fyllda av ganska mycket fokus med yoga. Jag arbetar som yogalärare och undervisar ungefär 10 yogaklasser i veckan just nu, både fysiskt på Hagabadets anläggningar men också live online. Jag arbetar också som ansvarig för Hagabadets utbud av kurser, workshops och events inom dels yoga men också övrig friskvård/träning, hälsa och välbefinnande i allmänhet.

Varför är yoga viktigt för dig?

Yoga är en oerhört viktig del av mitt liv, jag separerar ju inte riktigt livet från yogan, utan tycker att yoga är något som genomsyrar hela min vardag. Det handlar om att utöva yoga fysiskt för att få styrka och flöde av energi, men framför allt det förhållningssätt till livet som yogan erbjuder; d v s hur jag möter mig själv och hur jag möter andra. Yogan är viktig för mig för att den erbjuder stunder av reflektion och självobservation så att jag kan stanna upp och reflektera över vad som är viktigt för mig och hur jag kan vara ”mitt bästa jag” och bidra med det till andra. Så yoga är både ett sätt att observera sig själv, notera vad som pågår i kroppen, tankar och känslor så att man därigenom kan transformera sig själv skulle man kunna säga.

Hur hittade du in i yogans värld?

När jag började praktisera yoga för många år sedan (snart 15 år sedan) så hade jag inga förväntningar, inga förkunskaper och ingen aning om hur stor betydelse yogan skulle få i mitt liv.
Jag kände ingen annan som ägnade sig åt yoga då!
Det ena ledde sedan till det andra så att säga.
Yogapraktiken började som ett sätt att röra mig, bli rörlig  men samtidigt finna stillhet och närvaro.
Jag har alltid haft ett stort intresse för den inre resan, det spirituella och de upptäckter vi gör inom och kanske bortom oss själva. Det fann jag i yogan, så jag började gå kurser och klasser för många olika yogaskolor och lärare.
Jag har haft förmånen att resa till Indien ett par gånger och praktisera med min yogamaster, och där upplevde jag ett spirituellt uppvaknande som förändrade mycket i mig.
Yogan är och har varit medicin för min kropp, mitt sinne och min själ, genom att jag kunde notera mina sår och obalanser och befria mig från dem.
För mig handlar det väldigt lite om vilka positioner eller rörelser man faktiskt utför, utan mer om känslan, energiarbetet och upplevelsen när man utför dem. Jag älskar att praktisera yoga asanas, men det är inte själva positionerna som är min drivkraft. Drivkraften kommer från vad praktiken på yogamattan ger för lärdomar om mig själv. Vilka är mina utmaningar och svårigheter? Vilka rörelser och positioner blir jag gladare av, vilka gör mig grundad, i vilka positioner känner jag mig lätt om hjärtat och i vilka går jag djupare in i mig själv? Hur arbetar jag med min inre energikropp och känslokropp? Min önskan är att kunna utforska och lära mig något litet om mig själv varje gång jag praktiserar yoga och meditation, och det är också detta jag önskar för mina elever.

Vilka yogastilar gillar du bäst och varför?

Egentligen brukar jag försöka tänka att yoga är ett tillstånd snarare än en specifik form eller stil av praktik. Det yogiska tillståndet kan uppmås i vilken form av yoga som helst egentligen, eller i ren meditation.

Men hathayoga är den ursprungliga formen av all fysisk yoga så om jag ”måste” välja en stil av yoga blir det nog denna. Det är den form av yoga jag själv har praktiserat och undervisat längst. Den innehåller alla delar vi behöver för att uppnå balans i kroppen och energisystemet, andningsövningar, fysiska stärkande rörelser, fokusträning, balans, avslappning samt de förhållningssätt och etik och moral jag tidigare nämnde. Allt i vår tillvaro kan ske utifrån en yogisk filosofi om vi så vill, där det främsta ledordet för mig är sanskrit-ordet Ahimsa ”icke-våld”.
Jag tycker också att det är så vackert och intressant att hathayogan är en så rik kulturbärare då den har utvecklats under så lång tid. Även den ayurvediska läran är en stor inspirationskälla för mig i hathayogan. 

Men jag är också väldigt förtjust i Yinyoga som kom in i mitt liv långt senare, där jag nu börjat fördjupa mig mer om dess ursprung vilket är ett helt annat än den indiska hathayogan. I yinyoga undervisar och praktiserar vi utifrån TKM (Traditionell Kinesisk medicin). Därför har jag också börjat nosa på mer om de fem elementen, den fysiska kroppen med dess organ och energikanalerna i kroppen utifrån den här filosofin och kompletterar nu med studier inom akupressur.
Jag har ett holistiskt tänk runt kropp, sinne och själ och för mig är all form av yoga ett energiarbete vi utför.

Vad har du för tips till en som är nybörjare?

Våga prova! Den största utmaningen är att ställa sig på yogamattan för första gången. Ha inte massa förväntningar och krav på dig själv, utan försök att ha ett öppet sinne.
Du behöver inga särskilda förutsättningar, det enda du behöver är ditt andetag och det bär du alltid med dig.
Din yoga är DIN, och kom ihåg att det är du som avgör vad som känns rätt och bra i dig, inte din yogalärare. Du är alltid din egen bästa lärare genom att observera dig själv, din kropp, dina tankar och ditt beteende på yogamattan.
Det kan också vara bra att påminna sig om att bara för att man testat en gång eller två och inte riktigt ”hittat hem” så kan det vara värt att fortsätta prova fler lärare och fler yogastilar. Jag kan nästan lova att det finns nånting som passar alla. Det gäller bara att hitta rätt för just DIG.

Vilka resmål med fokus yoga rekommenderar du och varför?

Haha, ja det skulle väl vara resan inåt då förstås! Nej skämt åsido, det där är en lite klurig fråga tycker jag.
Det är fantastiskt att resa och något jag verkligen längtar efter att få göra igen när det blir möjligt igen. Några av de resmål som påverkat mig allra mest är mina resor till Indien, men jag vet att det inte nödvändigtvis är ett resmål som passar alla.
Bali är också en helt ljuvlig plats att resa till för yoga men också rekreation och naturupplevelser med båda paradisstränder, vattenfall och djungel.
När du säger resmål med fokus yoga är egentligen platsen mindre viktig, det kan vara minst lika givande att åka på retreat i Sverige som på andra sidan jorden. Visst längtar vi nordbor efter sol och värme, exotisk mat och natur, men om förutsättningarna är rätt är det yogaläraren som faciliteterar retreatet som är viktigare än platsen tycker jag. Vi är så bortskämda med att kunna resa vart vi vill och att åka till andra sidan jorden för att yoga när vi glömmer bort att vi har allt vi behöver mitt framför näsan egentligen.

Visst kan vi resa och njuta av sol, värme och andra kulturer, men jag kan också tycka att vi som anordnar yogaresa behöver ta ansvar för vår planet och gärna förlägga yogaresor i Sverige likaväl som utomlands. Vi behöver inte flyga och tära på jordens resurser för att yoga. Kanske ”behöver” vi det ibland ändå för att vi njuter av livet, men Corona-pandemin har gjort det tydligt att vi börjar uppskatta vår egen hemmiljö och vår egen natur mycket mer nu. Att bara gå ut och skogsbada i en skog där vi bor kan vara en fantastisk yogisk upplevelse, vilket jag ser fram emot mycket nu när våren och sommaren snart är här. I den yogiska traditionen finns begreppet aparigraha, det femte av våra yamas, som betyder ungefär att bli fri från ha-begär. Att praktisera att inte ta mer resurser än du verkligen behöver, och det tycker jag är tänkvärt. Vi kan resa då och då, men kanske börjar vi nu på allvar faktiskt reflektera över hur vi förbrukar jordens resurser. Då känns det lite enklare och vackrare att njuta av det vi har här och nu, och inte bara sträva efter mer. Jag försöker påminna mig om att det är helt ok att resa ibland, men yoga kräver inte sol och värme, yoga är yoga, oavsett vart vi befinner oss i världen.

Favorit- asana?

Ja men det måste väl vara savasana då – vår djupavslappningsställning. En position vi återfinner i alla yogastilar, alla yogatraditioner. En helt neutral och passiv position men utan den sker ingen integrering av den övriga praktiken. Det är när vi tillåter oss att vila som vi återhämtar, bygger upp, läker och balanserar allt annat i vår praktik. Den kräver inget görande, bara ett helt naturligt varande. Den kan också användas helt enskilt för att hantera ett brett spektrum av hälsoförhållanden.
Savasana betyder ”corpse pose” eller död kropps position, vilket också kan symbolisera hur varje yogapraktik är som en cykel, eller ett liv, som avslutas med att vi helt och fullt får släppa taget och överlämna oss till jorden, för att sedan åter stiga upp med ny energi, redo att ta sig an livet.

Favorit- yogamatta?

Åh, jag har ju några olika mattor för olika ändamål.
Många yogaelever kommer och frågar vilken matta de ska köpa, och jag brukar alltid rekommendera att man verkligen tänker till på vad man ska ha mattan till och när.
Ska den t ex bara vara hemma kan den vara tjock och tung, men ska man bära med sig den till studio eller på resor kommer det vara skönare att ha en som väger mindre.

Är den mest till för yinyoga eller restorative kan den vara tjock och mjuk, men för hathayoga kanske lite tunnare, speciellt om man har lite problem med balansen, då är en tunnare matta att föredra då det blir lite hårdare underlag. Har du å andra sidan värk i knän eller rygg kan lite tjockare matta vara ett bättre val. Så – det beror alltså helt på!
Personligen tycker jag om naturmaterial, och helst förstås ekologiska/miljövänliga, så att titta efter vad mattan är gjord utav och undvika plast och giftiga mjukgörare kan vara en viktig aspekt. Naturgummi från hållbara odlingar kan vara ett bra alternativ. De är också lätta att rengöra och kräver inga kemikalier, det går fint att använda lite utspädd äppelcidervinäger!

Jag tycker att mattan bör ha ett bra grepp så man inte halkar och blir otrygg på sin matta, och det brukar man få om mattan är lite räfflad, som exempelvis Mandukas mattor.
Ett alternativ som kan vara bra är också att investera i en s k yoga-handduk. Den väger i princip ingenting, du kan slänga ner den i väskan vart du än ska, den lägger du ovanpå yogamattan för att vara säker på att vara fräsch oavsett vilken matta du praktiserar på. Den är också jättebra att ha om du kör hot yoga, eller överlag har tendens att svettas mycket då handduken suger upp och är garanterat halkfri.

Tack Sandra, för att vi fått ta del av din kunskap och fina tankar om yogan/livet.

Tack för att jag fick vara med och svara på de här frågorna, jättekul att prata yoga! ❤

1 kommentar
 1. {{comment.comment_author}}

Planera efter dina drömmar!

Ingen dröm är för stor – eller liten!
Vad drömmer du om?✨
Har du någon önskan om framtiden?
I dessa tider har ju många av oss extra tid hemma.
Vad gör du med din fria tid?
Planera, skriv ner, dröm!
Vad vill du när alla restriktioner är över? Vad vill du göra? vad behöver du? vart vill du resa?
Meditera, manifestera!

Jag vill;
1. Ta mig ner till Koh Samui där pappan till mitt barn bor, så att dem äntligen får träffas igen
2. Gå ut och dansa på ett svettigt dansgolv här i Göteborg
3. Arrangera cirklar med yoga hemma hos mig och utomhus när våren kommer
4. Gå på konsert
5. …är mest tillbaka på punkt 1 igen. Det är nästan alldeles för viktigt för att kunna tänka på något annat egentligen..

Så, vi yogisar som är vana vid meditation, att blunda och sväva iväg, vet hur härligt det är att kunna befinna sig på andra platser, i huvudet.
Du som tycker detta låter superflummigt, visst kan du ändå tänka tillbaka på fina minnen du har? Ställen du varit på, resor du gjort som du minns med glädje?
Om du sätter dig ner extra skönt med kuddar och filtar, blundar och slappnar av i ansiktet, går in i djup andning – kan du tänka på dessa minnen, och verkligen försöka minnas EXTRA mycket. Hur såg det egentligen ut på den där platsen? Var det några speciella detaljer du på märke till? Hur luktade det? Hände det något speciellt? Vad var det för färger/ljus?
Att resa iväg i meditation är härligt.
Det är så jag reser nuförtiden 😎🌴

(… i nästa inlägg kommer ”Månadens yogalärare” ✨🙏🏼 den som väntar på något gott…😘)
Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

Första inlägget

Välkommen! Vad kul att du hittat hit. Slå dig ner i lugn och ro, känn dig som hemma:)

Då kickar vi igång denna bloggen med ett djupt ämne tycker jag!

Men innan vi sätter igång tänkte jag presentera mig själv lite närmre.
Rosanna, heter jag. Men vem är jag?
En snäll person. Älskar äventyr. Fantasifull. Barnslig. Positiv! En sann optimist. Äter vegansk kost, det skedde i samband med att jag fördjupade min yoga och ahimsa (icke våld) blev allt mer självklart.
Uppvuxen vid havet, i Åsa utanför Kungsbacka.
Estet. Sjunger, spelar gitarr, höll på med teater och film när jag var yngre. Älskar att måla och vara kreativ i många olika uttryck.
Jag har gjort mycket bra saker, men också mycket dumt. Ingen är ju perfekt, ellerhur?

Så, ämnet jag vill ta upp här i det första inlägget. Psykisk ohälsa. När en person mår psykiskt dåligt. Alltmer börjar det normaliseras att tala om detta. Så bra och så otroligt viktigt.
När jag började med yoga så var intentionen att först och främst att mitt skadade knä skulle bli bra, men jag var även sugen på att testa på alla de där svåra poserna.
Ändå blev den första lärarutbildningen jag gick i Mediyoga, som är en lugn och meditativ yogaform.
Jag tyckte att det var lite flummigt – Men var väldigt nyfiken på ifall detta verkligen skulle ge någon effekt.
(Jag var förr en sån som fnissade åt yoga för jag trodde det var hokus-pokus-snack.)
Jag mådde inte helt bra under gymnasiet och tiden efter. Jag hade allt jag behövde, fin familj, pojkvän, jobb, fick kort därefter lägenhet i första hand.
Men ändå var det något som inte stämde, det man inte kan sätta fingret på. En slags tomhet inombords. Jag var inte 100% lycklig i livet.
Mediyoga, som är en svenskframtagen form av Kundalini (traditionell indisk yogaform) blev nyckeln för mig.
Det låter klyschigt men jag kom ut på andra sidan. Började njuta av varje stund i livet. Slutade oroa mig och slutade stressa. Jag hade aldrig kunnat tro det, innan jag var med om det.
Tänk att kombinationen av pranyam(andning), asana(rörelse) och mantra(ljud) kan skapa en lyckligare hjärna. En lyckligare kropp.

Så om du är en sån, som fnissar åt yoga och inte tror att det kan hjälpa.
Döm inte utan att veta.
Döm inte utan att ha försökt.

Det finns så mycket jag vill berätta. Men detta får räcka som ett första inlägg. I nästa inlägg kommer jag att intervjua min första Månadens yogalärare.

Lots of love
Rosanna

Kommentera
 1. {{comment.comment_author}}

Yogastaden

Mest lästa

 1. Första inlägget
 2. Planera efter dina drömmar!
 3. MÅNADENS YOGALÄRARE - SANDRA ADRIAN
 4. Längtan till kärleken på Samui
 5. MAMMA-MEDITATION